Idag har vi haft enkätredovisning där vi presenterade vårt arbete genom PowerPoint.Vi valde att presentera det vi tyckte var viktiga så som syftet, genomförandet, urval och det resultatet som vi hade fått från enkäterna. Vårt syfte med undersökningen var att få större kunskap om hur man arbetar med musik ute i verksamheterna. Vi tog även med några frågeställningar som man kan reflektera över.
Anser sig pedagogerna ha tillräckligt med kunskap om hur de kan arbeta med musik?
Anser verksamma pedagoger att musik är ett viktigt ämne inom verksamheten?
Anser pedagogerna att det är enkelt att utföra musikaktiviteter?
Genomförandet:
Vi skickade ut enkäterna elektroniskt via mail till pedagoger på olika typer av verksamheter där man arbetade med barn och ungdomar. Vi skickade ut enkäten till 40 personer och fick tillbaka 34 stycken enkäter. Alltså hade vi ett bortfall på 6 personer, kanske berodde detta på tidsbrist eller så valde de helt enkelt bort att svara. Vi skickade även ut en påminnelse (se bilaga 2). Vi skickade ut 20 enkäter i Göteborg och 20 i Borås för att se om svaren skiljde sig mellan kommunerna.
Urval
Vi gjorde undersökningen på verksamma pedagoger. Vilken typ av verksamhet de arbetade på spelade mindre roll, vår fokus var att undersökningen skulle nå ut till pedagogerna då det var deras kunskaper och förhållningsätt kring musik vi var intresserade av. Hälften av de tillfrågade arbetade i verksamhet i Göteborg och hälften i Borås.
Resultatet
Figuren nedan visar om pedagogers svar i frågan om de önskar fortbilda sig inom ämnet musik utifrån sin yrkesroll. Cirkel 1 står för de som svarade i Göteborg och cirkel 2 är för Borås. De blå bitarna representerar de som svarat nej och de gröna bitarna representerar de som svarat ja.
Staplarna visar att 100 % (17 av 17 stycken) av pedagogerna i Göteborg önskade vidareutbilda sig inom musik, medan 70.59 % (12 av 17 stycken) av pedagogerna i Borås ville vidareutbilda sig.
Figur 2
Figuren nedan visar pedagoger från Borås och Göteborg som skulle vilja vidareutbilda sig inom ämnet musik som förstahandsval. Den första cikeln (1) är står för de som svarade i Göteborg och den andra cirkel (2) står för de som svarat i Borås. De blå bitarna står för nej medan de gröna står för ja.Figuren visar att 58.85% (10 av 17 pedagoger) från Göteborg och 82.53% (14 av 17 pedagoger) inte har musik som förstahandsval vid vidareutbildning. Det finns dock inte någon statistisk signifikant skillnad mellan pedagogerna på respektive ort och deras önskan att i första hand vidareutbilda sig inom ämnet musik.
Tabell 1
Tabellen redovisar antalet timmar som pedagogerna i Göteborg respektive Borås vill lägga på musikundervisningen per vecka.
Vi kan i ovanstående tabell avläsa att pedagogerna i Göteborg vill lägga mer tid på sin musikundervisning/v än pedagogerna i Borås.
Slutsats
Vi uppfattade det som att pedagogerna anser att musik är ett väldigt viktigt ämne och att de anser att de har kunskap om varför det är bra med musik, men att de flesta inte anser sig ha tillräckligt med kunskap om hur man använder sig av musiken eftersom större delen av pedagogerna vill vidareutbilda sig. Vidare kunde man se att pedagogerna inte vill lägga så mycket tid på musikundervisningen, vilket fick oss att reflektera över hur mycket kunskap pedagogerna hade kring hur man kan kombinera musik med andra ämnen. I den reviderade läroplanen står det att förskolan skall sträva efter att varje barn
… utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama…( Lpfö98, 2010, s. 12)
I läroplanen framhäver dem på flera olika ställen hur viktigt det är med bland annat musik i verksamheten för barns utveckling och lärande. Musik är ett viktigt redskap som skapar ett lustfyllt lärande och som vi behöver ta vara på!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar